Wat is hop voor een plant eigenlijk?

Hop is een super middel, dat weten we ondertussen allemaal. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden met dit stukje “onkruid”. Het groeit ontzettend hard, soms wel 10 centimeter per dag, maar behalve dat zijn er nog veel meer toepassingen. In dit artikel leggen wij jou uit wat je allemaal met hop kunt doen en wat voor plant het eigenlijk wel niet is. 

Wat is hop?

Hop is een plant die behoort tot de familie van de cannabis. Het is een meerjarige plant die groeit in de vorm van een klimplant. De plant heeft lange, rankende stengels die groeien tot een lengte van ongeveer 10 meter. De bladeren van de hop zijn groen en hebben een geveerde structuur. De plant wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van bier, omdat de bloemen van de hop een aroma bevatten dat wordt gebruikt als smaak- en aroma-additief voor bier.

Zijn de hopplant en cannabis familie?

Hoewel hop en cannabis beide behoren tot de familie van de cannabaceae, zijn ze verschillende soorten planten. Hop behoort tot de soort Humulus lupulus en wordt gebruikt voor het brouwen van bier. Cannabis behoort tot de soort Cannabis sativa en wordt gebruikt als medicinale en recreatieve drug. De planten hebben verschillende kenmerken en worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Hop heeft lange ranken die klimmen langs andere planten of objecten, terwijl cannabis een struikachtige plant is die meestal korter is dan een meter. Hop produceert kleine, gele bloemen die na verloop van tijd uitgroeien tot hopbellen, terwijl cannabis kleine, groene bloemen produceert die bekend staan als toppen.

Hop toevoegen tijdens het bier brouwen

Tijdens het brouwproces wordt hop toegevoegd om bier zijn typische smaak en aroma te geven. Hopbellen bevatten lupuline, een stof die bier zijn bitterheid geeft en helpt bij het conserveren van het bier. Bierbrouwers kiezen vaak verschillende soorten hop om hun bier te geven, afhankelijk van de gewenste smaak en aroma.

Er zijn verschillende manieren om hop toe te voegen tijdens het brouwen. Een manier is om de hop aan het begin van het brouwproces toe te voegen, tijdens het koken van het water en het moutmeel. Dit wordt “bitter hop” genoemd omdat de lupuline tijdens het koken wordt geactiveerd en bier zijn bitterheid geeft.

Een andere manier is om hop aan het einde van het brouwproces toe te voegen, na het koken van het bier. Dit wordt “aroma hop” genoemd omdat de lupuline tijdens het koelen van het bier wordt geactiveerd en bier zijn aroma geeft. Sommige brouwers voegen ook hopbellen tijdens het lageren toe, om bier extra aroma en smaak te geven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het toevoegen van hop tijdens het brouwen een kunst is en vereist ervaring en experimenteren om de juiste balans te vinden tussen smaak, aroma en bitterheid. Laat je gebrouwen bieren een proeven tijdens een bierproeverij met je beste vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *